Friday, 18 January 2013

biodata achik spin


Nama Penuh: Abdillah Murad b. Md. Shari

Nama Samaran: Achik

Tarikh Lahir: 1hb Julai 1982

Meninggal Dunia:17 April 2010

Kerjaya: Penyanyi

Zodiak: Cancer

Tempat lahir: Seremban, Negeri Sembilan

Profesion: Penyanyi, pelakon

Status: Berkahwin

Isteri: HM Rose Zaitul Suriani Wati Maarof(29 Tahun)

Anak:Puteri Rania(meninggal dunia ketika umur 2 bulan),Putri Nursafiyaa dan Putri Nursumayya

Hobi: Menyanyi & snooker

Ketinggian: 5 kaki 6 inci

Bilangan adik Beradik: 10 orang

Pendidikan: S.P.M.

Pakaian Kegemaran: Ringkas dan bergaya

Warna Kegemaran: Merah

Minuman kegemaran: Yang halal

Makanan kegemaran: Yang halal

Penyanyi pujaan: P.Ramlee

Pelakon pujaan: P.Ramlee

Tokoh Dihormati: Dato' Seri Dr. Mahathir Mohamad

Music digemari: Balada dan pop rock

Program TV: Who wants to be...

Kenangan manis: Beli motor dengan duit sendiri

Kenangan pahit: Hampir kehilangan nyawa

Cita - cita: Ingin berjaya dalam kerjaya

Filem: Diari Romeo,Pelakon Popular,Demi,Helah,Prahara,Wad 04

17 comments:

  1. Replies
    1. rindu kat arwah achik spin #utusan rindu#paling comel
      al fatihah semoga berada di tempat orang orang yang beriman amin

      Delete
    2. rindu kat arwah achik spin #utusan rindu#paling comel
      al fatihah semoga berada di tempat orang orang yang beriman amin

      Delete
    3. Ada ke alamat Tasha.. nak beri bantuan untuk anak-anaknya.

      Delete
  2. Al-fatihah..smoga arwah achik d tmptkn org² yg beriman...lgu arwh achik kini smakin dtelan zaman..anak zaman skrng..lbih minat artis korea(k-pop)..dn lgu jiwang...smakin lnyp..sya hrp lgu arwah achik..dgn nana..x ditelan zaman...

    ReplyDelete
  3. kalau la dia masih ada, mst byk lagi lagu dia akan dia nanyikan.. miss you... a lot

    ReplyDelete
  4. Saya rasa lagu arwah achik akan ditelan zaman saya tanya budak skolah say kenal x arwah achik x kenai yaallah depa dok layan kpop je moga lagu arwah x ditelan zaman amin #peminat setia achik spin#

    ReplyDelete
  5. al-fatihah utk arwah... tiada siapa blh ganti kemerduan suara arwah

    ReplyDelete
  6. Rindu nya arwah Achik . Dengar lagunya je dah boleh buat aku menangis . Alfatihah

    ReplyDelete
  7. Ya Allah
    Ak bila dgr lagu achik mesti berair mata
    Mendalam lagu dia
    Mana tak nye ak membesar dgr lagu2 dia
    AL FATIHAH utk dia
    Tolong la jgn Al fatihah shj baca la surah penuh jgn nama ayt hehehhe
    Semoga dia damai di sana

    ReplyDelete
  8. hari hari dengar lagu achik spin .tapi dia tiada sedih sngat

    urmx.semoga aman disana achik spin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau arwah ada mesti dpt maauj gegar vaganza

      Delete
  9. Umur saya 14. Lahir tahun 2001. Saya minat sngt penyanyi dulu2 seperti arwah achik. Mungkin saya seorg je yg kenal arwah achik dlm kalangan remaja Umur 14. Salute sama arwah!

    ReplyDelete
  10. Saye peminat achik spin dari indonesia(pontianak,west borneo),saye salut akan lantunan suara dari arwah achik...sampai saat ini saye masih sering mendengarkan lagu2 achik...

    ReplyDelete
  11. Saye peminat achik spin dari indonesia(pontianak,west borneo),saye salut akan lantunan suara dari arwah achik...sampai saat ini saye masih sering mendengarkan lagu2 achik...

    ReplyDelete
  12. Alfatiha,.. Utk Arwah acik spin smoga amal ibadahnya diterimah Allah Swt,. Aamiinn

    Saya kaka dari Pulau seribu, Jakarta Indonesia suka bgt dgn lagu arwah " Dekat-Dekat di syang jauh2 di Kenang " lagu ny menusuk kalbu.

    ReplyDelete
  13. Kenangan wktu SMA lg kumpul sama Tmn2 psti nyanyi lagu2 arwah Acik Spin,. Smoga tenang arwah acik spin.

    Kami perwakilan dari TraVel Wisata Pulau seribu mengucapkan smoga Arwah acik spin di terimah di tempatkan bersama org2 beriman.
    Wassalam
    TraVel Wisata pulau seribu


    www.Pulautidungbesar.com

    ReplyDelete